Stress – positivt eller negativt?

Visste du att endast 10 % av all vår stress beror på vad som händer, medan 90 % beror på vad vi tänker om det som sker.

Har du nån gång känt dig stressad? Jag utgår ifrån att svaret är ”JA”. Jag tror inte att någon i det moderna samhället har klarat sig igenom livet utan att känna stress någon gång.

Men vad är stress och vad ska vi ha den till? Rent biologiskt är stress en skyddsmekanism som får oss att vara på alerten och fly när faran närmar sig.

Så långt så bra, men när vi i det moderna samhället skapar oss en stress som inte går att fly från så blir resultatet sällan bra.

När vi inte kan fly från stressen bär vi istället den med oss och den börjar äta på oss inifrån, vi blir trötta, sjuka och i värsta fall utbrända.

Men var kommer stress ifrån? Om det är så att endast 10 % beror på yttre påverkan så innebär det att vi själva i våra sinnen skapar 90 %. Det förstår ju vilken människa som helst att det inte låter sunt.

Fördelen med den insikten är dock att nu när vi vet det så kan vi lära oss att hantera den. Om vi själva är skaparen av denna stress så kan vi också välja att inte skapa den, genom medvetenhet.

Här gäller det först att bena ut vad som stressar dig. Skriv ner de saker/händelser/tillfällen som stressar dig. När du har skrivit ner dem så gradera dem, det som stressar dig mest får nummer 1, nästa nummer 2 och så vidare.

För att bearbeta och övervinna din stress så behöver den brytas ned i mindre bitar så den blir hanterbar, därför bearbetar du endast en punkt i taget. Du börjar med din nummer 1.

När möter du den stressen? Har du provat någon strategi för att bemöta den stressen? Fungerade den strategin? Troligtvis inte eftersom den fortfarande har plats nummer 1 på din lista. Det betyder att du måste prova en annan strategi för att komma vidare.

Ofta är man så låst och insnöad i sina tankar så man kommer inte på någonting. Men om du tänker att en vän kom till dig med det här problemet, vilket råd skulle du ge då? Är det ett råd du skulle kunna prova själv? Finns det ytterligare sätt som du skulle kunna prova?

Bestäm dig för något eller några få strategier som du tänker prova för att bemöta stresskänslan för det här momentet. Kom ihåg att hålla fokus och inte falla tillbaka i gamla mönster, de fungerade ju i alla fall inte.

När du känner dig nöjd med ditt bearbetande av nummer 1 på listan så går du vidare och gör samma sak med nummer 2. Och vem vet kanske du redan nu kan stryka fler stresspunkter på din lista. Fortsätt att fokusera och tro på dig själv.

Det här är en process som tar tid, inget du gör klart på en kafferast. Du måste låta det få ta tid för att du ska få ett större välbefinnande och ett inre lugn som gör att hela du mår bra.

Om du känner att du vill ha mitt personliga stöd i att bearbeta din stress så är du välkommen att gå in och läsa mer på min hemsida, där du även kan göra tidsbokning och hittar mina kontaktuppgifter.

www.framtidsvision.com

Med ljus och kärlek, din livsguide Madeleine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *